Vaikka olemmekin kuluttajina tietoisia ekologisista valinnoista arjen ostoksissamme, emme välttämättä tule ajatelleeksi niitä remontoinnin yhteydessä. Millaisilla valinnoilla oman remontin kestävyyttä ja ekologisuutta voidaan parantaa?
Ympäristöystävällisintä on ensisijaisesti luoda vanhasta uutta. Kun kunnostetaan ja uudistetaan jo olemassaolevaa, niin säästetään merkittävästi luonnonvaroja. Uudisrakentamisen sijaan voidaankin ensisijaisesti tutkia vanhempaa rakennuskantaa, joka kaipaa kunnostusta. Myös materiaalien kierrättämisen mahdollisuus kannattaa huomioida.
Kun asiaa tarkastellaan ekologisuuden ja ilmastomuutoksen näkökulmasta, rakennusten pitkä elinkaari ja rakennukseen käytettyjen materiaalien kierrätettävyys ovat suuria etuja. Eikä sovi myöskään unohtaa rakennuksen energiatehokkuuden merkitystä.
Mitä enemmän käytetään materiaaleina puutavaraa ja puukuitua, niin puhutaan uusiutuvasta luonnonvarasta, jota voidaan muokata ja korjata. Puurakenteita voi yleensä purkaessa jatkokäyttää muutenkin kuin energiajätteeksi. Esimerkiksi runkopuutavaraa voi hyödyntää piharakennuksissa, kuten leikkimökit, koirankopit ja vajat.
On hyvä huomioida, että tietyt materiaalit tulee käsitellä, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään, ja kestävyyskin on ekologinen valinta. Kestopuu tulee hävittää asianmukaisesti Sortti-asemilla kierrättäen. Sitä ei saa polttaa.
Myös asumismukavuus on tärkeä huomioonotettava seikka. Sitä antaa vedoton, jokaisena vuodenaikana tasalämpöinen koti. Kun lämpöenergia ei pääse lämmittämään harakoita, lämmittää se asukkaiden varpaita. Järkevästi valittu laadukas lämmöneriste voi toimia samalla myös äänieristeenä, joka estää askel- ja puheäänien kantautumisen häiritsevästi rakenteiden läpi.
Erityisen huomioitavaa on yläpohjan eristyksen tärkeys. Lämpö nousee ylöspäin ja tämä on yllättävän yleinen energiahukka monenlaisissa rakennuksissa.
Monesti remontointiin liittyy kysymyksiä materiaalien ja käytettyjen tuotteiden päästöistä tai pitkäaikaisvaikutuksista. Viimeistään asbesti on herätelly monet siihen, ettei ole itsestäänselvyys, mitä tuotteita remontoinnissa käytetään. Ammattilaisen tulee hoitaa tilojen suojaus ja oikeiden aineiden turvallinen käsittely sekä hävittäminen. Tämä on tärkeä huomioida myös omassa remonttisuunnitelmassa.
Suunnitteluvaihe on tärkeä vaihe sekä rakentamisessa että remontoinnissa, koska molemmissa tapauksissa on mahdollista vaikuttaa kotinsa ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen. Moni rakentaja ja remontoija haluaa kotiinsa kotimaisia ratkaisuja ja tuotteita. Erityisen tärkeää on huomioida koko rakennuksen terveellisyys elinkaarensa aikana.
Lähtökohtana ekologisessa suunnittelussa on, että ammattilainen antaa vinkkejä niistä materiaaleista, mitä kannattaa käyttää ja miksi. Emme halua suosia muovia tai kertakäyttöistä materiaalia. Ekologiset valinnat ovat myös kestäviä valintoja. On tärkeää ohjata asiakasta valitsemaan oikein ja löytämään ekologisia vaihtoehtoja.
Valituilla materiaaleilla ja rakenteilla on suuri vaikutus siihen, ettei esimerkiksi rakenteisiin pääse kertymään kosteutta tarpeettomasti, mikä saattaisi aiheuttaa ongelmia sisäilmaan. Testatut rakenneratkaisut ja laadukkaat rakennusmateriaalit tekevät rakennuksesta turvallisen ja tuovat asukkaalle mielenrauhaa.
Pitkäikäisenä sitoumuksena kodin tarvitsee myös kestää elämää ja antaa asukkailleen mahdollisuus nauttia siitä. Tietynlainen asumisen huolettomuus syntyy esimerkiksi kolhuja kestävien pintamateriaalien valitsemisen myötä - ei siis enää seinälevystä läpimenneitä ovenkahvoja tai alas rojahtaneita tauluja. Vuosien varrella ja elämäntilanteiden vaihtuessa kodin muuntautumiskyky ja sisustuksellinen vapaus nousevat tärkeiksi asioiksi.
Remontoinnissa on tärkeää, että kaikki tehdään mutkia suoristamatta. Jokainen työvaihe suoritetaan yhtä huolella ja dokumentoidaan, jotta tieto ja kohteen jälleenmyyntiarvo säilyvät. Näin mitään ei myöskään vaihdeta turhaan varmuuden vuoksi. Tämäkin on osa sitä kokonaisuutta, miten kestävyys näkyy FoxDon palvelussa.
Usein kuvitellaan, että tuotteen ekologisuus syö sen teknistä performanssia. Onneksi suomalaiset rakennusmateriaalivalmistajat ovat osoittaneet tämän luulon vääräksi. Pitkäjänteinen tuotekehitys ja edelläkävijyyttä osoittavat vastuulliset valinnat ovat aikaansaaneet sen, että huippuluokan tekniset ratkaisut voivat hyvinkin olla myös ekologisia.